De Middenweg

Verwachtingen van een week Digital Detox?

Enkele dagen vroeg ik op enkele sociale media wie mee wil meedoen aan 1 week Digitale Detox, een week zonder smartphone en sociale media.Een tiental mensen hebben zich aangemeld via facebook en twitter. Maandag starten we met dit experiment.

Ik vroeg hen ook naar hun verwachtingen. In dit artikel laat ik er enkele aan het woord. En sluit tenslotte af met wat ik er zelf van verwacht. Na het experiment laat ik opnieuw de mensen aan het woord en kijk wat het hen heeft gebracht en of het überhaupt gelukt is.

Jonas

Het wordt heus geen sinecure, maar net daarom wil ik het de kans geven.
Ik verwacht niet per se méér tijd – druk genoeg :-) – maar wel een andere manier van leven die wellicht ontspannend zal werken.
Eens tijd maken om een boek te lezen, écht relaxen in de zetel, een traditioneel spel spelen, luisteren, …
Lees meer op zijn blog

Roeland

Ik verwacht iets aandachtiger met andere zaken bezig te zijn. dat kan gaan van betere focus op mijn job over tv kijken naar een boek lezen…
Lees meer op zijn blog

Rhea

Ik wil ontdekken of ik echt zoveel met mijn iPhone bezig ben als sommigen beweren, kruipt er echt zoveel tijd in??
Ik probeer vooral geen verwachtingen te hebben maar hoop dat het een mooie oefening is om tijd terug te vinden voor andere dingen. Ik vermoed wel dat het best lastig zal zijn zonder mijn smartphone!

Dominique

Mijn motivatie om hieraan mee te doen is, eerst en vooral aan mezelf bewijzen dat ik de wilskracht heb om gewoontes of patronen te doorbreken.
Maar ook om even stil te staan bij de reden waarom die sociale media zo aan me trekt. Uiteindelijk zit je soms gewoon te wachten op een virtuele reactie, terwijl de mensen in je werkelijke wereld in zoveel meer dimensies aanwezig zijn.
Mijn focus lijkt soms gewoon letterlijk en figuurlijk ‘uithuizig’. Mijn gedachtenhorizon neemt dan zo’n grote afmetingen aan waardoor ik over de belangrijkste zaken heen kijk.
En af en toe is dat niet zo erg, maar wel als de drang naar deze toestand te groot wordt, dan klopt er iets niet. Dat wil ik onderzoeken en proberen bij te sturen.

Leen

Wel, Ik voel dat ik verslaafd ben aan mijn facebook. Zeker als ik alleen thuis ben, check ik facebook veel te vaak; ik spendeer er teveel tijd aan. Vaak heb ik tijdsnood en moet ik bekennen dat ik toch wel tijd vond voor facebook maar niet voor huishoudelijke taken. Mijn schoolwerk lijdt er niet onder; dat kan ik met gemak prioriteit geven maar de dagelijkse sleur-items stel ik graag uit en dan kies ik voor … ja facebook en alles wat eraan vast hangt; muziek, leuke sites, reisdocu’s, handwerkideekjes … Het slokt tijd op!

En wat verwacht ik zelf?

Ik verwacht meer aandacht te hebben voor mijn omgeving, voor mijn kinderen en vrouw. Ik denk dat ik gemakkelijker mijn focus zal kunnen houden in wat ik doe. Ik verwacht ook meer tijd te hebben om een boek te lezen of om te schrijven, offline dan toch.

De spanning stijgt, de nieuwsgierigheid ook!

Posted in Artikels, Experiment, Simplify Life on september 21, 2013.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>